Mayasılın tıptaki adı anal dermatittir. Makat bölgesinde nemlenme ve kaşıntı ile kendini gösterir. Kaşıntı bazen o kadar inatçı olur ki hastaları sosyal hayatta zor durumda bırakır. Hastalığın sebebi anal bölgede tahriş veya allerjik reaksyon benzeri etkiler yaratan kimyasal maddeler, bakteriler, sentetik çamaşırlar, stress, kafein, tüketilen bazı besinler, terleme ve yetersiz hijyen olabilir. Hastalıkta kaşınma dışında anal bölgede pişik gibi görünüm ve kaşıntıya bağlı az miktarda kanama görülebilir.
-Mayasıl Tedavisi Nasıl Olur?
Yukarıda belirttiğimiz gibi hastalığın birçok sebebi bulunmaktadır. Tedavide hastalığın sebebi bulunursa bunun ortadan kaldırılması ile şikayetler kendiliğinden veya önerilecek bir krem ile kolaylıkla ortadan kalkar. Ancak reaksyona sebep olan faktör her zaman kolay bulunmaz, bazen bulunması imkansız olabilir. Bu durumda tedavi çok güçleşir. Bir yandan dermatite neden olan faktör bulunmaya çalışılırken diğer yandan şikayetlerin yatışmasını sağlamak için bazı krem ve tavsiyelerin uygulanması gerekir. Tuvalet ve terleme sonrası bol suyla iyice temizlenip sonradan kurutulması, temizlik için özellikle alkali sabun kullanılmaması önemlidir. Stress, kafein, kimyasal hijyen ürünleri, sentetik çamaşır, mayalı içkiler vs den uzak durulur. Barsak parazitleri ve inflamatuar barsak hastalıkları yönünden gerekli araştırmalar yapılmalıdır.
Yapılan tüm bu araştırmalara rağmen sebep bulunamayabilir. Hastalar yaşam biçimi değişiklikleri, egzesiz, çeşitli ilaçlarla yaşamlarını konforlu şekilde idame ettirilmeleri sağlanır.
Analiz bölge m kasinior çok kasiyinca kanıyor küçük adestimi yaparkend d aciyor
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Küçük tuvalet yaparken yanma,acıma varsa idrar yolu iltihabı olabilir,kaşıntının çok değişik sebepleri olabilir,muayene olmanızda fayda var.
Hocam makat kaşıntılı ve makat arasında beyaz ve sert kabarık oluşmakta
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Anal kondilom olabilir,muayene ile kesin tanı koymak lazım.
hocam merhaba makatta kasınma var bıraz fazla kasıdımmı kanama oluyor ve devamlı nemlı oluyor ve akıntı var camasırda sarımsı renkte oluyor tesekkur ederım
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Şikayetin anal dermatit gibi görünüyor,sitedeki tavsiyelere bakıp uygulayabilirsin,geçmezse muayene etmek lazım.
Hocam makatta biber gibi yaniyo ve çok aciyo kanama da oluyor
Dr.Nizam KURTDERE
Şikayetin anal fissür, hematom veya tromboze hemoroid olabilir, muayene edip kesin tanı koymak lazım.