Hemoroid (Basur) Muayenesi Nasıl Yapılır?

Hemoroid hastalığı etkilediği hastaların yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın mahrem bölgede olması nedeniyle bir çok hasta utanma çekinme duygusuyla muayene olmaktan kaçınır. Gündelik yaşantınızda bile hastalığınızı ve buna bağlı meydana gelen şikayetlerinizi anlattığınız bir çok kişiden, aynı sıkıntıların kendinde de olduğunu duyabilirsiniz. Çünkü hemoroid çok sık rastlanan bir hastalıktır, ihmal edilmesi durumunda ciddi sonuçları olabilir. Muayenenin nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibi olunursa hasta psikolojik açıdan kendini muayene için daha iyi hazırlayabilir. Ayrıca muayene olacağı yerin fiziki şartları ve personelin doğru davranışı hastayı muayene olma konusunda rahatlatır.

Hemoroid bir an da ortaya çıkan bir hastalık değildir. Başlangıç ve ilerleme evreleri vardır. Makat bölgesinde meydana gelen belirtiler (kanama ,şişlik,kaşıntı, konfor bozukluğu vs.) size hastalığınız hakkında ipucu verirken zamanla ilerleme gösterecektir. Her hastalık da olduğu gibi erken teşhisi önemlidir. Ardından tedavi için gerekli girişimler uygulanırsa rahatsızlık ileri derecelere ulaşmadan sonlandırılır.
Muayene ve tedaviyi geciktirmek kişiye hiçbir şey kazandırmayacağı gibi, daha ileri yöntem ve zorlu tedaviler olmaya iter. Nasıl ki göz hastalıklarında göz doktoruna başvuruyor, iç hastalıklarında dahiliye hekimine ihtiyaç duyuluyorsa, hemoroid gibi makat hastalıklarında muayene ve tedavi olarak yardım alınacak branş GENEL CERRAHİ ve PROKTOLOJİ bölümüdür.

PEKİ, HEMOROİD MUAYENESİNİN AŞAMALARI NEDİR?

Öncelikle başvurduğunuz hekim, yaşadığınız sıkıntıları sizden sözlü olarak dinleyecektir. Daha sonrasın da muayeneye geçilir ‘GÖZ İLE MUAYENE’ nin ardından ‘REKTAL TUŞE’ olarak adlandırılan parmakla muayene gerçekleştirilir. Bunu takiben anal kanalın iç tarafını gözle görerek değerlendirmek için mutlaka  ‘ANOSKOP MUAYENESİ’ yapılmalıdır. Bu muayene ile makat da başka hastalıklar mevcut ise hepsi değerlendirilir. Yani anoskop muayenesi tüm makat içi hastalıkların belirlenmesi ve tanı konmasında kullanılır.

Anlattıklarımız sizi korkuya ve endişeye sevk etmesin. Çünkü saatlerce maruz kalınacak bir durum değildir. Göz ile muayene, rektal tuşe ve anoskop muayenesi en fazla birkaç dakika gibi bir zaman diliminde gerçekleşir. Daha sonrasın da ki aşamada hastalığın ne olduğu, hangi evrede ilerlediği ve hangi tedavi yöntemlerinin uygulanabileceği hastaya anlatılır.

1-2 dakikalık muayenenin ardından, aklınıza takılan ve sizi şüphe ve endişeye düşüren tüm soruların cevabını öğrenmiş olursunuz.

Op. Dr. Nizam Kurtdere © 2017