Kanamalı hemoroide ne iyi gelir?

     Makattan kan gelmesi ;

Rektal kanama çok sık rastlanan bir şikayettir. İngiltere’de yapılan bir araştırmada bir yıllık süre içinde erişkin insanların % 10 unda makattan kanama şikayeti görülmüştür. Bu kadar sık görülen bir belirti sıklıkla önemsenmeyebilir. Oysa gerçekte durum hiç te öyle değildir. Makattan kan gelmesi durumunda kanamanın sebebinin kesin olarak belirlenmesi çok önemlidir. Çünkü kalın barsak kanserinin ilk belirtisi makattan kan gelmesi olabilir. İç hemoroid’i olan hastalarda makattan kanama en sık görülen şikayettir. Ayrıca kanamaya sebep olan onlarca kalın barsak hastalığı vardır. Böyle bir şikayetimiz olduğunda abartılı endişelenmek, önemsememek veya muayeneden utanıp ihmal etmek yanlış bir davranıştır. Doğrusu muayene olup kanamanın kesin sebebinin bulunmasıdır. Böylece önemli bir hastalık varsa erken teşhis edilip telafi edilemeyecek gecikmeler önlenmiş olur.
Hemoroid sebebiyle olan kanamalar çok nadiren ciddi olur. Kanama genellikle tuvalet esnasında çok ıkınma sonucu hemoroid memesi içindeki toplar damarlarda oluşan  basınç artışına veya sert hacimli dışkının hemoroid memesinin mukozasında erozyona sebep olmasına bağlıdır. Basınç ortadan kalkınca yani tuvaletten sonra kendiliğinden durur. Çok ilerlemiş hemoroidlerde memeler dışarda kalır ve içeri sokulmazsa kanama devam edebilir. Memelerin içeri sokulması ve kanamanın durması sağlanamıyorsa vakit kaybetmeden doktora görünmek gerekir. Aralıklı olarak uzun süren kanamalar ciddi anemilere (kansızlık) sebep olabilir.

Basur Kanama
   Hemoroid ( basur) kanaması neden olur?

Bilindiği gibi hemoroid anal kanalda bulunan toplar damar ağının genişleyip büyümesinden oluşur. Meme büyüyüp dışarı sarkınca damar ağını örten mukoza tabakası incelir ve özellikle kabızlık durumunda sert dışkının sürtünmesi ve ıkınmanın getirdiği basınç artışı ile kılcal damarlar çatlayıp açılır ve kanama olur. Bu kanama sıklıkla parlak kırmızı renkte ve birkaç damla şeklinde olur. Nadiren daha geniş bir alan açılır ve daha fazla miktarda kanama olabilir. Başka hastalıklar sebebiyle kan pıhtılaşmasında problem varsa örneğin hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa kanamanın durması zorlaşır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaçlar kullanan veya kanama pıhtılaşma bozukluğu olan hastaların (örneğin hemofili hastaları)  hemoroidi varsa çok daha fazla dikkatli olmalıdırlar. Bu hastalarda kanamanın durması çok daha zor olabilir, sonuçları daha ciddidir.

   Hemoroid ( basur) kanaması nasıl önlenir?

Hemoroid kanamasını önlemek için hem hemoroid hemde kanamaya sebep olan faktörlerden kaçınmak gerekir. (Aşağıdaki tavsiyeleri uygulamadan önce kanamanın hemoroid hastalığından kaynaklandığını kesin olarak saptamak gerekir. Bunun için Anoskopla muayene ve gerekirse kolonoskopi yapılmalıdır).

Kesinlikle kabız kalmamalıyız. (Kabızlığa ne iyi gelir? başlıklı yazımızda kabızlığın önlenmesi ayrıntılı olarak anlatılmıştır).
-Tuvalette otururken çok ıkınmamalıyız.
-Tuvalette 2-3 dakikadan fazla oturmamalıyız.
-Bol sıvı tüketmeliyiz.
-Doğru beslenme ve düzenli tuvalet alışkanlığı edinmeliyiz.
-Aşırı ağır kaldırmaktan kaçınmalıyız.                                                                              -Kan sulandırıcı ilaç kullanırken kanama pıhtılaşma tetkiklerini ihmal etmemeliyiz. Kanama pıhtılaşma bozukluğu olan veya kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların hemoroidi varsa erken dönemde tedavi olmaları sağlanmalıdır.

Proctolog, proctoglyvenol krem ve fitil gibi yumuşatıcılar ve temizlenirken yumuşak tahriş etmeyen peçete kullanmak faydalı olabilir. Basur kanamalarının çoğu bu uygulamalar ile kesilir. Ancak bütün bu uygulamalar basur memesinin küçülmesi yada ortadan kalkmasını sağlamaz. Yani ilaç tedavisinin hemoroid hastalığının kalıcı tedavisine katkısı yoktur. Bu nedenle  konunun uzmanına görünmeli ve gerekli girişimsel veya cerrahi  tedavinin yapılması sağlanmalıdır. 

                Kanamalı Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir ?

Öncelikle tuşe ve anoskopla muayene edilip görerek kanayan hemoroid memesinin tespit edilmesi gerekir. Eğer o anda aktif kanama tespit edilemiyorsa hasta ıkındırılarak kanama provake edilip görülmeye çalışılır, çünkü hemoroid kanamaları sıklıkla tuvalette ıkınma esnasında olur. Kanama tespit edilemezse mutlaka kolonoskopi yapılıp kalın bağırsakta kanamaya sebep olacak başka bir hastalığın olup olmadığına bakmak gerekir.

Kanayan meme tespit edildiğinde tercih edilebicek pratik bir tedavi yöntemi ayakta uygulanan ve anestezi gerektirmeyen lastik bant ile boğma ( rubber bant ) tedavisidir. Bunun dışında infrared fotokoagülasyon yada lokal anestezi altında sütür denenebilir.

Ancak şartlar uygunsa hem kanayan hemoroid pakesi hem de diğer hemoroidlerin de tedavi edilmesini sağlayan yöntemlerin uygulanması hemoroid hastalığına kalıcı bir çözüm getirir. Lazer bunun için iyi bir tedavi seçeneğidir. Lazer tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiye sitedeki ‘’Lazerle hemoroid tedavisi’’ başlıklı yazıma bakabilirsiniz. Ayrıca THD ve diğer geleneksel hemoroid tedavileri de uygulamak mümkündür.

Op. Dr. Nizam Kurtdere © 2017