Hemoroid Tedavisi

Başlangıç evresinde ciddi şikayetlere sebep olmayan basur hastalığı genellikle tuvalet esnasında görülen azıcık bir kanama ile fark edilir. Gerek ciddi şikayetlerin olmaması gerekse makat bölgesinden muayene olmanın getirdiği çekingenlik hastaların doktora gitmesini geciktirir. Oysa hastalık erken dönemde ayakta uygulanan girişimsel yöntemlerle çok kolay tedavi edilebilir. (bantla boğma yöntemi, İnfrared fotokoagulasyon veya lazer). Basur 4.cü evreye geldiğinde lazer hariç bu yöntemler faydalı olmaz. Bunun için genel anestezi altında Laze, THD veya cerrahi yöntemlerle tedavi gerekir.

 Lazerle Basur Tedavisi;

Genel anestezi ile hasta uyutularak uygulanır. Hemoroidin içine 1-2 milimetre gibi çok küçük bir delikle girilir ve basur memesinin içi lazer ablasyon yapılarak kurutulur. Kolay uygulanan ve cerrahi yara ve dikiş olmaması sayesinde iyileşmesi ameliyata göre daha rahat ve zahmetsiz olan bir tedavi yöntemidir. Hasta aynı gün yada bir gün sonra taburcu edilir ve sonrasında yatak istirahati gerekmez. Sonuçlar diğer yöntemlere göre daha tatmin edicidir.

 Lastikle Boğma Yöntemi tedavisi
En eski tedavi yöntemlerinden biri olan RBL 1. 2. ve 3.cü derece hemoroid hastalarında uygulanan bir yöntemdir. Anoskopla anal kanala girilir. Anoskop içinden vakum cihazı sokulup basur memesi vakumla alet içine çekilir, dibine lastik bant atılarak boğulması sağlanır. Boğulmuş memede kan dolaşımı olmaz ve zamanla çürüyüp düşer. İşlem narkoz kullanmadan 5-6 dakikada gerçekleştirilir.

THD yöntemi ile basur tedavisi

Son zamanlarda geliştirilen modern bir tedavi yöntemidir. Hastanede genel anestezi altında uygulanır. Anal kanala endo-anal doppler cihazı ile girilir. 5-6 cm yukarıda kalın barsağın alt kısmında hemoroid memelerine gelen tüm atar damarlar doppler yardımı ile tespit edilir ve bağlanır. Basur memelerine gelen basınçlı kan kesilince memeler 2-3 ay içerisinde küçülür. Kesme işlemi yoktur. Girişim sonrasında açık yara oluşmaz. Anatomik yapı bozulmadan uygulanabilen  iyi bir yöntemdir.

Hemoroid Tedavisi İzle
Aşağıda yer alan videolarda en çok uygulanan 2 tedavi yöntemi olan RBL nin uygulanışı görülmektedir.

Op. Dr. Nizam Kurtdere © 2017