Halk arasında ben olarak bilinen birçok farklı cilt lezyonu bulunmaktadır. Bunların tıptaki isimleri de farklıdır. Büyük çoğunluğunun cilt kanseri ile ilişkisi yoktur iyi huylu ur olarak kabul edilebilir ve kolaylıkla tedavi edilebilirler. Ancak bazı benlerin kansere dönüşme potansiyeli mevcuttur. Klasik ben olan nevüsten kaynaklanan kanser tipine tıpta malign melanom ismi verilmiştir. Hızlı yayılır, seyri en kötü kanserlerden biridir.
Halk arasında ben olarak bilinen cilt lezyonları ;
-Nevüs; Klasik olarak ben diye tabir edilen lezyonlar bunlardır. Ciddi olarak kanserleşme potansiyelleri vardır. Deriden kabarık veya düz, açık kahverengiden siyaha değişebilen renkte, sıklıkla 3-5 milimetrelik veya daha büyük olabilen cilt lezyonlarıdır. Kanserleşme şüphesi olanların ayırıcı tanısı ve tedavi için uygulanacak tıbbi yaklaşım aşağıda ayrıntılı olarak anlatılmıştır.
-Kapiller hemangiom; Damar beni olarak bilinir. Kılcal damarlardan kaynaklanır, iyi huylu bir urdur. 1-2 milimetre olabileceği gibi 1 santimetreden büyük olabilir, ciltten kabarık ve kırmızı renklidir.

Kapiller hemangiom
-Spider nevus; Kılcal damarlardan kaynaklanır, kırmızı renklidir. Görünümü çok küçük kırmızı bir örümceğe benzer.

Spider nevüs
-Skin tag; Et beni olarak bilinir, 1 milimetreden 1 santimetreye kadar büyüyen ve cilde bir sapla bağlı olan doku büyümesidir.

Skin tag
-Verrü; Yaklaşık 100 çeşidi bulunan HPV virüsü bir çok farklı görünümde olan cilt büyümelerine sebep olur. Bunlardan bazıları et beni görünümünde olabilir ve et beni olarak değerlendirilir.
-Seboreik keratoz; Ciltte değişik büyüklükte açık kahverengiden siyah renge kadar değişen kabarık, hafif sert, pürtüklü ben görünümünde cilt büyümesidir. Keratin hücrelerinden kaynaklanır.
-Molluscum Contagiosum; Ciltten kabarık ortası krater şeklinde 3-5 milimetrelik et beni görünümündedir. Hastalığın sebebi Poxvirüstür.

Molluscum contagiosum
Ayrıca cilt dokusundan kaynaklanan ve et beni olarak değerlendirilebilen dermatofibrom, papillom, granulom gibi cilt lezyonları bulunmaktadır.
Nevüs olarak bilinen klasik benlere tıbbi yaklaşım;
Nevüs’ü oluşturan hücrelere melanosit adı verilir. Bu hücreler deride belirli sayıda bulunur . Derinin açık veya koyu tenli olması melanosit sayısı ile belirlenir, sayı arttıkça ten rengi koyulaşır. Bu renk koyulaşmasını hücre içindeki melanin pigmenti sağlar. İşte bu melanosit hücrelerinin bir bölgede kümelenmesi koyu renkli ben oluşmasına sebep olur. Benler doğuştan olabileceği gibi sonradan da çıkabilir. Doğuştan olan benlerde kanserleşme riski azıcık daha yüksektir. Benler hamilelerde ergenlikte ve güneşe maruz kalınca koyulaşır. Benlerde görülen bazı değişiklikler o benin yapısında kanserleşmeye doğru bir gidiş olduğu yönünde şüpheler doğurur.Bunlar şüpheli ben olarak değerlendirilir. Şüpheli benlerin mutlaka alınıp mikroskop altında patolojik tetkikinin yapılması cilt kanserlerinin erken teşhis ve tedavisinin sağlanabilmesi açısından kritik derecede önemlidir.
Şüpheli nevüsler nasıl anlaşılır?
Benlerin;
-Bir yarısının diğer yarısıyla uyumsuzluk göstermesi.
-Sınırlarının düzensiz bulanık ve belirsiz olması.
-Bir iki renkten fazla renk içermesi (kahverengi,siyah,mavi,beyaz ve kırmızı)
-Boyutlarının 8-10 milimetreden büyük olması
-Büyüklüğünde, renginde ve şeklinde belirgin bir değişim olması, kanama veya kaşınması.
Bu belirtileri gösteren nevüslerin alınıp patolojik tetkikin yapılması şarttır. Bu şekilde alınıp incelenen nevüslerin ancak binde birinde kanser görülmektedir.
Cilt kanserinden nasıl korunabiliriz?
-Güneş ışığında bulunan ultraviyole ışınları ben hücresi DNA sını bozarak kanserleşmeye sebep olur. Bu nedenle abartılı güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmalı ve güneşlenirken yüksek koruma faktörlü kremler kullanmalıyız.
-Sürekli travmaya maruz kalan benlerde kanserleşme riski artar, bu benlerin alınması riski ortadan kaldırır. (Yaka, askı, kemer sürtünmesi altında veya sakal traşı ile sık kanatılan benler)
-Solariuma girmekten kaçınmalıyız.
-Şüpheli kriterleri olan nevüsler varsa mutlaka uzmanı tarafından kontrol edilmeli ve tetkik edilmek için alınması sağlanmalıdır.
-Son zamanlarda ben haritalarının çıkarılması ve belirli aralıklarla takip edilip değişim gösteren nevüslerin alınması şeklinde takip yöntemi uygulanmaktadır. Faydalı olmakla birlikte hastaların hayat boyu sürekli kontrol ve kanser olma riskinin gündemde tutulması yerine mümkünse benlerin alınıp riskin ortadan kaldırılması daha mantıklı görünmektedir.
Benlerin alınması sakıncalı mıdır?
Halk arasında nevüslerin alınmasının yada bıçak değmesinin kansere neden olacağı şeklinde bir inanış vardır. Bu kesinlikle doğru değildir. Tam tersine tıbbi kurallara uygun davranmak şartıyla nevüslerin alınması kanser riskini de ortadan kaldırmaktadır.
Ben tedavisinde kullanılan yöntemler;
Cerrahi tedavi: Benlerin cerrahi yolla kesilerek çıkarılmasıdır. Lokal anestezi, dikiş atılması pansuman ihtiyacı ve fazla iz kalması nedeniyle daha az tercih edilmektedir. Vücudun uygun yerlerinde patolojik tetkik için uygulanmaktadır.
Crioterapi (dondurarak tedavi):Birçok lezyonda etkisiz ve çoğu zaman tekrarlamaya sebep olur. Ayrıca patolojik tetkik yapılamaması dezavantajdır.
Elektrokoter (elektrikle yakarak tedavi): Anestezi ihtiyacı ve Yara etrafının yanması nedeniyle fazla iz kalmasına sebep olabilir.
Radyofrekans (ses dalgası ) ile tedavi: Kısa sürede ve çoğunlukla küçük lezyonlarda anestezi ihtiyacı olmadan uygulanabilir. Etraf dokuya zarar vermediğinden iz bırakma ihtimali çok düşüktür. Dikiş ve pansuman gerektirmez. Ayrıca gerekirse patolojik tetkik yapılabilmektedir. Bu nedenle Radyofrekans ile ben tedavisi kullanımı en uygun tedavi yöntemi gibi görünmektedir.
Bunların dışında tıbbi olarak etkinliği ve yan etkileri tam olarak ortaya konmamış bitkisel ve asitli solüsyonlar kullanılmaktadır. Sonuçları ve yaratacağı komplikasyonlar hakkında tıbbi veriler olmadığından kullanılması önerilmemektedir.
hocam vücudumda çok fazla ben var ve sanki hep çoğalıyor. tedavi yaptırsam iz kalırmı?
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Radyofrekans ile benler alındığında yaklaşık yüzde 60 ında iz kalmaz, geri kalan kısmında cilt renginde hafif ton farklılığı veya göze batmayan ben genişliğinde iz kalabilir.
hocam sırtımda güneşten dolayımı bilmiyorum ama küçük çil gibi benler oluşmaya başladı aldırsam iz kalırmı veya çoğalırmı?
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Çilleri aldırmaya gerek yok çok güneşlenmezseniz rengi kısmen açılır. Ancak bunlar çil değil de küçük ben ise zamanla büyüyebilir gerekirse alabiliriz, derinliğine bağlı olarak genellikle belirgin bir iz kalmaz. Çoğalması sizin genitik yapınıza bağlı.
hocam burun kenarında büyük beyaz bir ben var aldırmak istiyorum tedavi için ne kadar alıyorsunuz?
Dr.Nizam KURTDERE
Sitemizdeki telefondan bilgi alabilirsiniz.
hocam kanser yapan benler tam olarak nasıl bir ben ve şekili nasıl? o benleri ne yapılır?
Dr.Nizam KURTDERE
Hangi benin kanser yapacağı göz le bakılarak anlaşılmaz, bu yüzden bu ihtimali taşıyan şüpheli benlerin alınıp patolojik tetkikinin yapılması lazım. Şüpheli benlerin kriterleri yazımızda mevcut.
hocam kanser benleri genetik mi ?
Dr.Nizam KURTDERE
Ailesinde ben yüzünden kanser olan bireylerde ben kanseri riski biraz daha yüksek, ancak ben kanseri genitik değil.
HOCAM EŞİMİN RAHİM KANSERİ OLDU AMELYAT OLDU FAKAT BEN VAR YİNE KORKUYOR ACABA KANSER Mİ NE ÖNERİRSİNİZ?
Dr.Nizam KURTDERE
Ben ile rahim kanserinin hiç bir ilişkisi yok, rahatsız oluyorsa ben muayenesi ve gerekirse ben alınıp patolojide incelenir ve kesin olarak tanı konur. Hasta da evham yapmaktan kurtulur.
HOCAM SIRTIMDA ÇOK FAZLA BEN VAR BÜYÜK KÜÇÜK OLARAKTAN AYNI ANDA TEDAVİ YAPABİLİYORMUSUNUZ?
Dr.Nizam KURTDERE
Evet aynı anda birçok ben tedavisi yapılabilir.
hocam yağ benleri alınca kanserleme ihtemali var mi?
Dr.Nizam KURTDERE
Yağ bezelerini aldıktan sonra kanserleşme ihtimali olmaz.
MERHABA HOCAM BEN GAZİANTEPDE YAŞIYORUM YÜZÜMDE YEŞİL RENKTE BEN VAR LAZER İŞLEMLE YAPILABİLİYORMU ?
Dr.Nizam KURTDERE
Öncelikle muayene edilip kanserleşme riski yönünden değerlendirilmesi lazım. Risk taşımıyorsa radyofrekans ile alıyoruz, gerekirse patolojik tetkikini de yaptırıyoruz.
merhaba hocam ben alma işleminde potolojiye göndere biliyor musun ?
Dr.Nizam KURTDERE
Evet radyofrekans ile alırken de gönderebiliyoruz. Tüm şüpheli benlerin tıbbi olarak patolojiye gönderilmesi gerekir.
Hocam merhaba benim annem 75 yasında. Makatının kenarında kahverengi buyuk 2cm buyuklugunde bir ben var. Sonradan çıkan bir ben. Sonradan çıkan benlerin ve bu kadar büyük olmasında kanserleşme riski nedir ?
Dr.Nizam KURTDERE
Bir santimetreden büyük benlerin kanserleşme riski diğerlerine göre daha yüksektir, muayene edilip şüpheli kriterler varsa alınıp patolojide incelenmesinde fayda var.
merhaba hocam et benleri tehlikeli mi dir ?
Dr.Nizam KURTDERE
Et benleri tanı kesin ise risksiz kabul edilebilir, ancak bazı kanser türleri başlangıçta et beni gibi görünebilir ve bunu ayırmak zor olabilir. Şüpheli durumlarda aldırıp patolojik tetkik yapmaktan kaçınmamak gerekir.
merhaba hocam beyaz et benleri alına bilinir mi ?
Evet alınabilir, bunlarda iz kalma ihtimali daha azdır.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Merhaba ben tedavisi yaptırdım kabuk henüz oluşmadı bir kaç gün geçti bu bir sıkıntı yaratır mı hocam
Temiz ve kuru tutun iltihaplanmasın önemli bir sorun olmaz.
merhaba hocam ben aldırma işlemi sonrasın da patolojiye yollaya biliyor musunuz ?
Evet yollayabiliyoruz. Şüpheli benlerin patolojik tetkikinin yapılması gerekir.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Hocam yanağımda siyah bir ben var bunu illa aldırmak mı lazım kanserlesme riski var mı ?
Sahip olduğumuz benlerde çok düşükte olsa kanserleşme riski var, ancak tüm benlerin alınması gerektiğini söyleyemeyiz, tıbbi olarak şüpheli olan benlerin alınıp patolojik tetkikinin yapılması lazım. Şüpheli benler muayene ve belirlenmiş tıbbi bulgulara göre seçilir.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
merhaba hocam dudak üstümde 1 adet et beni var ve beyaz renk de alındığı zaman herhangi bir zararı olur mu ?
Muayene edip değerlendiriyoruz zararlı olma ihtimali varsa alıp mikroskop altında patolojik tetkikini yaptırıyoruz.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Burnumun yanında doğuştan olan siyah et beni var. Kötü huylu olabilir mi?
Benlerin kötü huylu olup olmadığı dışarıdan bakarak anlaşılmaz. Muayene ile şüpheli kriterler taşıyorsa alınıp patolojik tetkiki yapılarak kesin ne olduğu anlaşılabilir. Şüpheli kriterleri yoksa tetkik edilmeye gerek yoktur.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Hocam boyun bölgesinde kanserli ben olduğunu söylediler. Cerrahi işlemle alınacak dediler. Ama çok korkuyorum. İlla alınmasımı gerekir.ilacla tedavisi yapılmaz mı ?
Kanserli ben olduğu nasıl teşhis edildi yazmamışsınız, eğer biopsi yapılıp patoloji tetkikinden sonra konduysa sonuç kesin ve hiç vakit kaybetmeden cerrahi tedavini yaptırmalısın. Biopsi yapılmadan söylendiyse kanser şüphesi var demektir ve teşhis amaçlı cerrahi yapılması gerekir, ancak bu durumda sonucun kanser çıkma ihtimali düşüktür. Yinede cerrahi dışında bir tedavi seçeneği görünmüyor.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Kasığımda küçük bir etbeni çıktı. Kondilom olduğunu düşünmüyorum. Nasıl emin olabilirm?
Görerek tanı konulabilir, nadiren patolojik tetkik gerekir.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Omzumdaki beni ameliyatla aldırmak istiyorum kanser olmasjnda şüphelendiğim için. Fiyat nedir?
SGK varsa büyüklüğüne göre 250 tl ile 500 tl arasında değişebilir.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Hocam merhaba burun kenarinda ve dudak üstünde siyah ben var bunlari aldirmak istiyorum ama iz kalırsa diye korkuyorum.
Radyofrekans ile alınan benler derin değilse hiç iz kalmadan iyileşir derin benlerde bile kalan izler çok hafif belli belirsiz olur. İsterseniz görelim ve riskleri ile ayrıntılı bilgi verelim kararınızı ona göre verirsiniz.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Hocam yüzümde açık kahve rengi ve yanağımın bir kısmını kaplayan yüzeysel ben var. tedavisi yapılabilir mi . iz kalırmı
Ben’i görüp o şekilde değerlendirmek lazım, ben derin değilse iz kalmıyor, derin benlerde değişik seviyelerde hafif renk farklılığı şeklinde iz kalma ihtimali olabilir.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
doktor bey merhaba alınan ben tekrar eder mi ?
Alınan ben tekrar çıkmaz, nadiren 1 ay sonra rötüş yapmak gerekebilir.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Merhabaa
ben bundan yaklaşik 1 ay önce derime yapişik olan alnimdaki siyah benime elma sirkesi sürdüm 10 gün kadar ve kurudu kabuk tuttu ayri ayri düştü ben. benin lekesi ve birde siyah noktasi kaldi şuan böyle şimdi veya ileride Kanser riski oluşturur mu? Lütfen yardim edin uyku uyuyamiyorum bu yüzden
Yapmamanız gereken bir uygulama olmuş, benler çok irrite edilirse kanserleşme riski artar ancak bir defa yaptığınız bu uygulama için bu kadar panik yapmayın, doğru tıbbi uygulama ile ben alınıp gerekirse patolojide incelenir.
Hocam diyelim ki ben alındı ve sonucunda kötü huylu cıktı.zaten ben alınmıs olduğu için herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmamış mi oluyor
Eğer patoloji sonucu erken evre ve yayılma potansiyeli olmadan işlem yapılmışsa başka bir şey yapmaya gerek yok, ancak yayılma potansiyeli olmuş veya cerrahi sınıra çok yakınsa o zaman tekrar daha geniş bir cerrahi müdahale ve vücudun başka yerine yayılma olup olmadığını anlamak için görüntüleme yöntemleri ile vücudun taranması gerekir.
Merhaba nizam hocam ben 3 gün önce radiofrekans ile 2 tane benimi aldırdım göğüsümdeydi bir kalp damar cerahisi uzman doktorun özel kliniginde aldırdım benim benlerimin Birtanesi siyah et beniydi Birtanesi kapalı kahve rengi et beni gibiydi cok az çıkıntılıydı cok küçüklerdi mercimek boyutu kadar belki biraz büyüktür aldırırken doktor gözü ile baktı alınabilir dedi direk aldık patolojik test gerek gormedi suanda 3. gün yara kapanıyor gibi icinde belirli yerler kahve rengi olmaya başladı dış civarıda pembe sizce korkmami gerektirecek bir durum varmı ne yapamam gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim.
3 günde belirli değişiklikler olmaz, doktorunuza danışmanız daha iyi olur o durumu biliyor, riskli bir şey yapacağını düşünmüyorum.